17 de novembre, 2010

Ja t'has vacunat de la grip estacional?

Si encara no ho has fet i pertanys a algun grup de risc, demana cita!
Grups de risc a vacunar
Malgrat que la grip pot afectar tota la població, la disponibilitat de vacunes és encara limitada, fonamentalment a causa dels procediments utilitzats per produir-les. Per aquest motiu és necessari racionalitzar l’ús de les vacunes disponibles i donar prioritat a la vacunació de les persones en què la grip pot produir les complicacions més greus i causar més mortalitat, d’aquelles que poden propagar la grip a les primeres i de les que presten serveis essencials a la comunitat. En aquest sentit, per tal d’aconseguir la major efectivitat i eficiència, es pot considerar que hi ha tres tipus de grups de risc tributaris de vacunació:

1. Individus amb alt risc de complicacions
• Persones de 60 o més anys d’edat.
• Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.
• Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, (inclosa la displàsia broncopulmonar, fibrosi quística i asma) .
• Adults i infants amb malalties cròniques metabòliques (inclosa la diabetis mellitus), insuficiència renal, pacients en diàlisi, hepatopaties cròniques (hepatitis crònica, cirrosi hepàtica), hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloses les causades per medicació o pel VIH o en els receptors de transplantaments) i malalties que comporten disfunció cognitiva (síndrome de Down, demències i altres).
• Obesitat mòrbida (índex de massa corporal igual o superior a 40)
• Infants i adolescents (6 mesos-18 anys) que reben tractament continuat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye.
• Persones embarassades.

2. Individus o grups que poden transmetre la grip a persones d’alt risc
• Treballadors de la salut, incloent-hi els professionals sanitaris i parasanitaris tant de l’atenció primària com l’hospitalària.
• Treballadors d’institucions d’acollida de persones d’alt risc: residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb pacients o residents.
• Personal que presta assistència domiciliària a individus d’alt risc (infermeria, treballadors voluntaris, etc.).

3. Altres grups als quals es recomana la vacunació
• Persones que realitzen serveis públics essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.
• Viatgers internacionals: persones que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l’any o a l’hemisferi sud entre els mesos d’abril a setembre.
• Persones que, per la seva ocupació, poden estar en contacte amb aus sospitoses o conegudes d’estar infectades per virus de grip aviària altament patogènics, especialment les persones encarregades del control i eradicació dels brots i els treballadors de les granges on es notifiquin brots o se’n sospiti l’existència.

2 comentaris:

  1. Hola! Un dubte, encara estic a temps per vacunar-me? Merci.

    ResponElimina
  2. Si, encara estàs a temps, demana hora amb la teva infermera. Gràcies.

    ResponElimina