20 de desembre, 2010

Lactància materna

La lactància materna és l’aliment òptim pel nadó. Posseeix múltiples avantatges tant per la mare com pel nadó.
L’Organització Mundial de la Salut recomana la lactància materna exclusiva fins als 6 mesos d’edat, moment a partir del qual ha d’iniciar-se l’alimentació complementària.
Alguns avantatges pel nadó:
• Transmet anticossos i factors antiinfecciosos, protegint-lo de malalties infeccioses i reforçant el seu sistema de defenses.
• Disminueix el risc de patir atòpia i al·lèrgies.
• Protegeix de la Síndrome de Mort Sobtada del Lactant i de malalties com l’obesitat, Hipertensió arterial...
• És un mètode natural i ecològic; cobreix de forma òptima les necessitats nutricionals del nadó en cada moment.
• Vincle mare-fill.
Alguns avantatges per la mare:
• Afavoreix la recuperació del pes previ a l’embaràs així com la involució uterina.
• Protegeix del Càncer de Mama.
• És el mètode més econòmic.
• Vincle mare-fill.
Alimentació recomanada per la mare que lacta:
La dieta de la mare lactant ha de ser variada i equilibrada, assegurant un aport adequat de líquids i de calci.
Hi ha aliments que poden modificar el gust de la llet (com ceba, carxofa, espàrrec, all…); si el nadó accepta bé la llet després de la ingesta d’aquests aliments per part de la mare, no hi ha motiu per retirar-los de la dieta.
S’ha d’evitar el consum de begudes estimulants (com cafè, te, cola) i alcohòliques. Així mateix haurà de consultar amb el seu metge la presa de medicació quan sigui necessària.
El descans de la mare
Per l’èxit de la lactància materna és fonamental el descans de la mare. És una bona pràctica adaptar-se als horaris del nadó i aprofitar per descansar quan ell dormi.
Tècnica de lactància
És important iniciar la lactància materna tan aviat com sigui possible; idealment en les dues primeres hores de vida del nadó, aprofitant aquest moment d’alerta i activitat que després deixarà pas a un període de descans degut a l’enorme estrès del part.
Tenir en compte que tot i oferir-vos una orientació general, cada nadó i cada relació mare-fill són diferents, i serà la vostra pediatra/infermera qui millor us assessori en cada cas i aclareixi els vostres dubtes.
L’horari ha de ser a demanda, amb molta flexibilitat, sobretot durant les primeres setmanes; el nadó pot prendre fins cada hora i mitja a dues hores inicialment (cosa que a més afavorirà la producció de llet) regulant-se de forma progressiva a cada 3-4 hores més endavant.
La duració d’una presa és molt variable, des de 5 minuts fins uns 30.
Generalment s’ofereixen ambdós pits, començant per l’últim que es va donar a la presa anterior per buidar-lo bé (la llet del principi és més aquosa i dolça, la del final és més densa i rica en greixos). Però això també és variable, pot ser suficient amb un sol pit.
És molt important una correcta posició, així disminuirem el risc d’irritacions i clivelles del mugró (aquestes solen produir-se per una posició incorrecta):
Acostar el cap del nadó al pit (no el pit al nadó).
Tocar amb el mugró lleument la boca del nadó i quan l’obri, introduir-hi mugró i gran part de l’arèola.
La postura pot ser asseguda, amb el nadó panxa contra panxa, o estirada. Una altra possibilitat és la postura en baló de rugby. El més important és que la mare es senti còmoda i relaxada.
Al final de la presa i si és possible, també a meitat, es facilitarà el rot incorporant al nadó i donant-li unes suaus palmadetes a l’esquena.
És aconsellable no oferir xumet (ni altres tetines) fins que la lactància materna estigui ben instaurada (aproximadament sobre els 15 dies de vida).
Deslleti
Consisteix en la interrupció de la lactància, que es farà de forma gradual:
- Si el deslleti és precoç, abans dels 4-6 mesos, es recomana substituir una presa de pit per un biberó de fórmula adaptada durant la primera setmana; a la setmana següent es substitueix una altra presa, i així successivament. També hi ha la possibilitat d’extreure’s la llet amb un tirallets.
- Si el deslleti és a partir dels 4-6 mesos, moment en què s’inicia l’alimentació complementària, es poden substituir les preses de pit progressivament per les diferents farinetes que s’aniran introduint. Als períodes d’adaptació es recomana oferir el pit com a postres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada