24 de desembre, 2010

Recomanacions per aquestes festes de Nadal

Com sabeu, el Nadal ja es aquí! I com cada any, el vostre equip de salut us recomana seguir uns bons hàbits per tal de poder-ho disfrutar ara i durant molts anys, seguint una dieta sana i lleugera, sense oblidar moure una mica el cos.
Com a terme general, durant aquests dies acostumem a deixar de banda l'enciam i la fruita. Ja que no podem canviar el menú de cases de familiars i amics ni de restaurants, aquí van una serie de recomanacions per tal de fer aquestes festes una mica més lleugeres:

- Procurar fer aperitius mes lleugers, menys calòrics.
- Intentar que a taula sempre hi hagi algun plat verd: amanides variades, verdures a la brasa, cremes de verdures amb pernil, “montaditos” de verdures amb tomàquet o formatge fresc,…
- Una bona opció sempre són les sopes.
- Si el segon plat és molt pesat o fregit, no atipar-se del tot, intentar menjar menys quantitat i quedar-se amb una mica de gana, per tal de poder afrontar amb dignitat les postres i la sobretaula.
- Si ens agrada el vi o el cava, anar alternant una copa amb un got d'aigua.
- Per què no? Entre neules i torrons, podem oferir una mica de fruita trossejada, per anar picant distretament, o en broixetes (resulten molt decoratives).
- Procurar tornar a casa fent un passeig, o baixar alguna parada abans per tal de poder caminar i "cremar els excesos", si tornem en transport públic.
- Si la celebració ha estat al migdia, intentar fer un sopar lleuger, una sopa, o una peça de fruita i un iogurt o un got de llet.
- Reciclar les restes de menjar.
- Els dies posteriors continuar amb una dieta més lleugera de l'habitual, i, si pot ser, procurar caminar una mica més o anar algun dia més al gimnàs; d'aquesta manera no notarem que aquests dies hem menjat més del compte.
- Si es pateix diabetis o hipercolesterolèmia, aliar-se amb productes sense sucre o baixos en greixos, però sense abusar-ne.
- Si hem de tenir especial cura del nostre cor, anar amb compte amb els dinars i la sal, i compte amb l’excés de líquids. Recordeu respectar les quantitats d’alcohol permeses pel vostre cardiòleg.
- No deixar de prendre la medicació habitual.

També hauríem de pensar que hi ha molta gent que passa sola aquestes festes; si està a les nostres mans, fer una visita o portar un detall, segur que ens ho agrairan.
Ara ja només ens queda reunir-nos amb la gent que estimem i disfrutar d’aquests dies que passarem junts al voltant d’una bona taula! Disfruteu del Nadal!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada