22 de novembre, 2010

L'insomni

És un desordre de la son que impedeix dormir durant períodes perllongats de temps, i fins i tot pot impedir que la persona s’adormi per complet.
Encara que generalment es concep l’insomni únicament com la dificultat per iniciar el son, la veritat és que la dificultat per dormir pot tenir diverses formes: dificultat per agafar el son al ficar-se al llit, despertar-se freqüentment durant la nit o despertar-se molt d’hora al matí.
Tot això és normal, si succeeix de tant en tant. Si passa a ser habitual o diari i es repeteix més de 15 dies, caldrà consultar el metge perquè trobi la causa de l’insomni, pugui fer un diagnòstic i donar un tractament.
Conseqüències
L’insomni impedeix la recuperació que el cos necessita durant el descans nocturn i pot ocasionar somnolència diürna, baixa concentració i incapacitat per a sentir-se actiu durant el dia.
Factors com l’estrès, l’elevada activació de l’organisme o la depressió són alguns dels determinants de l’insomni. En l’actualitat és freqüent la prescripció de fàrmacs pel tractament de l’insomni, però aquests s’haurien de fer servir quan s’hagi comprovat que tot i haver fet una adequació d’hàbits, l’insomni persisteix. Així, en un primer moment cal donar a l’usuari una sèrie de consells pràctics i pautes que l’ajudin a dormir bé.
Algunes recomanacions són:
- Procurar ficar-se al llit i aixecar-se sempre a la mateixa hora.
- No dormir durant el dia.
- Fer exercici diàriament a primera hora del dia. No fer exercici intens les tres o quatre hores abans de ficar-se al llit.
- Evitar menjars copiosos a l’hora d’anar al llit, però tampoc anar al llit amb gana. Un got de llet tèbia o infusió pot ajudar a agafar el son.
- Deixar de fumar, tot i que al principi el son empitjora, després millorarà. La nicotina del cigarret és estimulant i s’ha d’evitar prop de l’hora d’anar al llit.
- Prendre nomès cafeïna (cafè, cola, etc.) al matí i en quantitats limitades (evitar en les 4- hores abans d’anar al llit).
- No beure alcohol almenys quatre hores abans d’anar a dormir. Beure molta quantitat fa venir son, però també fa que la persona es desperti moltes vegades.
- Mantenir l’habitació de dormir amb poca llum, soroll i sense temperatures extremes (mitjançant taps a l’orella, persianes, mantes, ventiladors, etc. ).
- Establir alguns costums o hàbits abans de ficar-se al llit (raspallar-se les dents, orinar, etc.). Un bany d’aigua calenta ajuda a relaxar-se.
- Intentar distreure’s de les preocupacions del dia mitjançant la manera que es consideri oportuna almenys dues hores abans de ficar-se al llit.
- Dormir amb roba còmoda, que no molesti ni estrenyi.
- Si s’utilitzen ulleres, audiòfons, caminadors, etc. cal tenir-los prop del llit a l’anar a dormir.
- Preguntar al metge si algun dels medicaments que pugueu prendre pot causar insomni per substituir-lo per un altre.
- Si alguna vegada feu servir medicaments per dormir, s’ha d’intentar que sigui només durant uns dies. Si és necessari prendre’ls més dies, descanseu-ne algun dia a la setmana.
Si aquests consells es duen a la pràctica i no s’aconsegueix dormir i l’insomni afecta de forma negativa la vida diària és recomanable anar al metge per aclarir-ne les causes i rebre el tractament adequat.

2 comentaris:

  1. Hola, si la teva parella ronca, quins serien els consells més bàsics i menys difícils de portar-los a terme per la parella?
    Gràcies

    ResponElimina
  2. Els consells més bàsics són reduir el pes si és excessiu (sobrepès), no menjar aliments pesats per la nit, no consumir alcohol i no fumar. També pot ser de gran ajuda dormir amb el capçal del llit alt (posant un nivell sota les potes del llit o augmentant els coixins del cap).

    ResponElimina