12 d’abril, 2011

Les úlceres per pressió

L’úlcera per pressió és una lesió de la pell en les zones del cos on l'os pressiona la pell contra una superfície exterior. A més de la pressió sobre la pell, altres factors que poden afavorir l’aparició d’una úlcera són: la immobilitat,  la malnutrició, l’alteració de la consciència, la incontinència i l’edat avançada.
On es localitzen?
Les zones d’ulceració més freqüents són els ossos del maluc, els talons i la part inferior de l’esquena per sota la cintura (sacre).
Com prevenir-les?
Les mesures bàsiques per evitar–les són: la cura de la pell, els canvis posturals, la utilització de superfícies especials.
Com tenir cura de la pell?
• Examineu la pell cada dia, mireu si hi ha zones vermelles, taques o inicis d’úlcera. Fixeu-vos, sobretot, en les zones de recolzament.
• Renteu-vos sovint per estar net i còmode. Utilitzeu aigua tèbia i sabó neutre. Utilitzeu cremes hidratants diàriament (ni colònies, ni alcohol, ni talc).
• No feu massatges sobre les prominències òssies.
• Si hi ha incontinència, canvieu els bolquers sovint.
• Mantingueu el llit sec i sense arrugues. Utilitzeu, preferentment, llençols de teixits naturals i suaus.
Feu canvis posturals sovint:
• Si la persona està enllitada:  Canvieu-la de posició cada dues hores, utilitzeu coixins i cunys d’escuma per sota les seves cames per tal de mantenir-li els talons aixecats, col.loqueu-li també un coixí entre les dues cames. No utilitzeu coixins en forma de flotador, mantingueu el capçal del llit al més pla possible. Per dinar, aixequeu el llit i torneu-lo a abaixar al cap d’una hora. No aixequeu el capçal del llit més de 30º de la posició horitzontal. Eviteu el fregament del malalt amb els llençols en estirar-lo cap amunt. No el recolzeu sobre el maluc quan estigui de costat.
• Si la persona està asseguda: Canvieu-la de posició cada 15 minuts, però si no es pot moure tota sola, que alguna persona l’ajudi a fer-ho, com a mínim cada hora. Heu de fer que mantingui l’esquena al més dreta i recta possible. Col.loqueu coixins en les seves zones de recolzament. Eviteu els coixins en forma de flotador.
En què consisteix el tractament?
El tractament de les úlceres ha d’incloure l’alleugeriment de la pressió sobre l’úlcera, una dieta adequada en contingut de proteïnes, vitamines i minerals, la neteja i cura de la lesió.
Com alleugerir la pressió?
• Les mesures són les mateixes que en la prevenció, però cal recordar que mai no es pot recolzar el malalt sobre l’úlcera perquè s’alenteix la seva curació.
• Existeixen molts tipus de llits, matalassos especials i coixins per seure que ajuden a disminuir la pressió sobre la pell. Si n’esteu utilitzant algun, vigileu que la superfície estigui ben col.locada.
• Si no disposeu d’una superfície especial, en fer els canvis posturals del malalt, assegureu-vos que hi ha espai lliure entre el llit i la zona de risc. Una manera de saber-ho és passant la mà per sota d’aquestes zones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada