04 de febrer, 2011

Mindfulness, eina d´autoconeixement per restablir l´equilibri emocional

Segons la Declaració de Salut de Hèlsinki 2006, totes les persones en algun moment de la nostra vida degut els canvis vitals inherents a la mateixa existència - ruptures sentimentals, canvis de feina, problemes laborals, pèrdua de persones estimades i d´altres- estem exposades a patir símptomes d´ansietat i/o crisis d´angoixa que si no es resolen poden derivar en problemes greus de salut mental.
A l´any 1979 el metge Jon Kabat-Zin va començar a treballar i difondre una tècnica basada en el budisme i centrada en el “aquí i ara” per ajudar a controlar l'estrès, l´ansietat i també el dolor crònic. El “ mindfulness” o també anomenat “ mètode d’Atenció Plena” és una eina d'aprenentatge i de descobriment dels recursos personals, per la capacitat de millora i resolució dels aspectes relacionats amb el patiment i el dolor. Es té en compte que les sensacions del moment provenen del món físic extern a través dels sentits - vista, oïda, olfacte, tacte i gust -, del món intern - la mateixa ment i el pensament-, i de les relacions interpersonals. El mindfulness consisteix en observar “expressament” el cos i la ment, permetre que les nostres experiències es vagin desenvolupant, moment a moment, i acceptar-les tal com són.
Com podem aconseguir-ho?
Els principis bàsics de l’actitud en la pràctica de mindfulness són:
- No jutjar, assumir la postura que nosaltres som testimonis imparcials de la nostre experiència.
- Paciència, acceptar el fet que les coses han de succeir quan toca.
- Ment de principiant, les creences sobre el que “sabem” ens impedeixen veure les coses com són. Cal tenir una mirada innocent.
- Confiança en nosaltres mateixos i en els nostres sentiments.
- Acceptació, veure les coses con són en el “present” i acceptar-les com són. Cal treballar l´empatia amb un mateix.
- Cedir, amb una actitud de deixar anar els pensaments i els sentiments.
Com podem trebalar aquests principis?
- Respiració conscient, procés que connecta diferents àrees cerebrals per tal d’aconseguir treballar els principis del mindfulness. Pot conduir a estar més relaxat però no és relaxació.
- Tranquilitzar la ment, ensenyant a despendre’s de prejudicis com a recurs terapèutic.
- Constància en la pràctica de respiració conscient i la meditació.
El mindfulness inicialment es treballa en grup però un cop assolida la tècnica la practica es pot realitzar de manera individual i a qualsevol lloc.
Per ampliar el vostre coneixement de mindfulnnes podeu consultar:
“Mindfulness en la vida cotidiana: como descubrir las claves de la atención plena” Jon Rabat- Zin. Edit. Paidos

2 comentaris:

  1. Quins grans consells!! Però que dificils de porta-los a terme de vegades :-)

    ResponElimina
  2. Sóc professor de Mindfulness a la Universitat de Barcelona i a ISMET i puc assegurar que és una metodologia extraordinària contra l'estrès i també com a desenvolupament personal. Si voleu -tant pacients com professionals de la salut- realitzar un curs o simplement més informació podeu consultar el meu web http://www.agustiguisasola.com o http://agustiguisasola.com/?page_id=12 Gràcies.

    ResponElimina