D’acord amb les directrius de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la campanya de vacunació de la grip A començarà el proper dilluns 16 de novembre al CAP Sagrada Familia.
La vacunació és la mesura més efectiva per protegir les persones de la grip A pandèmica i de les complicacions que hi puguin haver
La grip A pandèmica és produïda per un virus:
• nou, per la qual cosa les persones no tenim protecció natural o immunitat,
• i molt contagiós.
Això significa que, encara que normalment és una malaltia lleu que es cura en pocs dies:
• moltes persones tenen el risc de contraure aquesta grip, i
• algunes persones, poques, poden patir una grip greu i hauran de ser hospitalitzades.
La vacuna ajuda a protegir-vos contra la grip A pandèmica, ajuda a protegir la vostra família i les altres persones properes i pot protegir-vos en cas de futures onades d'infecció causades pel mateix virus.
• Persones majors de 6 mesos que pateixin determinades malalties que fan que tinguin un risc alt de complicacions derivades de la infecció:
- Malalties cròniques pulmonars, cardiovasculars, hepàtiques, malalties renals, asplènia (falta de melsa), diabetis, immunosupressió, anèmia o hemoglobinopatia moderada o greu o malalties neuromusculars greus (esclerosi múltiple o altres).
- Persones amb obesitat mòrbida.
- Menors de 18 anys que reben tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic.
• Embarassades.
• Professionals de la salut i de centres sociosanitaris i de residències per a gent gran.
• Persones que treballen en serveis d'emergència i protecció civil (bombers, policia, etc.).
Per vacunar-se cal dirigir-se a la vostra ABS (Àrea Bàsica de Salut) Gaudí o ABS Sagrada Familia.
Teniu en compte que
• La vacuna s'administra gratuïtament.
• Les vacunes no són obligatòries a Catalunya ni a la resta d'Espanya.
• La vacuna contra la grip A pandèmica no pot provocar la malaltia.
• Recordeu que la vacuna contra la grip estacional no protegeix contra la grip A.
Preguntes freqüents
La Grip A
Què és la grip A?
La grip A és una malaltia infecciosa produïda per un nou virus que no havia circulat mai abans entre els humans. Fins ara la malaltia té un caràcter lleu i segueix un curs sense complicacions en la majoria dels casos (les complicacions, habitualment, es presenten en persones amb factors de risc).
És possible que en algun moment es produeixi un increment dels contagis i que la malaltia afecti moltes persones alhora. Això podria alterar determinats aspectes de la marxa normal d'algunes empreses, escoles i centres d'ensenyament, entre d'altres.
Cal tenir en compte que, en aquest cas, només un petit percentatge necessitaran els serveis mèdics o l'hospitalització. Per això, és molt important evitar saturacions innecessàries en els serveis de salut i aplicar les mesures bàsiques d'higiene per evitar-ne els contagis.
Utilitzeu, com sempre, els serveis de salut amb responsabilitat.
Quin són els símptomes de la grip?
Els símptomes habituals són: febre alta (igual o superior 38ºC), malestar general, manca de gana i tos. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.
Actuacions davant la malaltia
Què heu de fer si creieu que esteu malalts?
Cal que us quedeu a casa i truqueu al telèfon de Sanitat Respon 902 111 444, des del qual un grup expert d'especialistes en infermeria us explicaran el que és millor en cada cas.
Si patiu malalties cròniques greus, alguna malaltia immunosupressora (com ara, trasplantament, tractament amb quimioteràpia per un tumor, sida, i altres), esteu embarassada i teniu símptomes de grip, o el vostre fill menor de 6 mesos els té, heu de trucar, al més aviat possible, a Sanitat Respon o contactar amb el centre d'atenció primària per rebre orientació sobre el que heu de fer.
Teniu en compte que fins ara la malaltia té un caràcter lleu i segueix un curs sense complicacions en la majoria dels casos (les complicacions, habitualment, es presenten en persones amb factors de risc), si bé això podria canviar al llarg dels mesos.
Si us han diagnosticat grip A amb símptomes lleus:
• Quedeu-vos a casa.
• Preneu medicaments per fer baixar la febre (com ara paracetamol).
• Beveu molts líquids.
• Feu repòs.
• Eviteu el contacte proper amb altres i l'estància en llocs concorreguts.
• Si us puja molt la febre o porteu més de 7 dies malalts consulteu al vostre metge o metgessa.
La millor manera de protegir-vos i evitar la propagació de la grip A és seguir unes bones pràctiques d'higiene.
Tractament
Quin és el tractament habitual de la grip no complicada i de les persones que no pertanyen a cap grup de risc?
El tractament habitual de la grip no complicada i en la població general que no pertany a un grup de risc especial és sempre simptomàtic: es tracten els símptomes (la febre, els dolors, la tos), amb analgèsics o antiinflamatoris, amb una bona hidratació (beure força líquids) i repòs al llit un parell o tres de dies, com sempre hem fet en la grip estacional. Si el curs és l'habitual, estarem millors en dos o quatre dies.
Els antivirals es dispensen a les farmàcies?
Els medicaments antivirals Tamiflu® i Relenza® es venen a les farmàcies per atendre les receptes fetes en l'àmbit de l'assistència sanitària privada.
Per poder comprar aquests medicaments és imprescindible que la persona malalta presenti a la farmàcia la recepta mèdica i n'aboni l'import, ja que els medicaments antivirals disponibles a les farmàcies no estan finançats pel sistema sanitari públic.
Cal recordar que el mes d'abril de 2009 l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va ordenar que temporalment les farmàcies deixessin de dispensar els medicaments antivirals Tamiflu® i Relenza®. Aquesta acció va estar motivada per l'alarma social que va crear la declaració de pandèmia de grip A de l'Organització Mundial de la Salut. Es volien evitar possibles situacions d'acaparament d'aquests medicaments i, en conseqüència, de desproveïment, i que se'n fes un ús irracional. La utilització massiva i irracional dels medicaments pot provocar l'aparició de soques del virus de la grip que hi són resistents, la qual cosa fa que deixin de ser eficaços per al tractament d'aquesta malaltia.
La situació epidemiològica actual i el fet que aquesta grip A sigui, en la major part dels casos, una malaltia lleu que es resol de manera favorable amb el tractament dels símptomes fa que ja no hi hagi una situació d'alarma social.
D'altra banda, amb la tornada dels medicaments antivirals a les farmàcies, es pretén que els ciutadans i ciutadanes que reben assistència sanitària en l'àmbit privat puguin disposar-ne fàcilment.
Els antivirals curen la grip A?
Els medicaments antivirals no curen, però:
• n’alleugeren alguns símptomes
• redueixen moderadament la durada de la malaltia
• redueixen les probabilitats de complicacions importants, com ara la pneumònia
Es poden prendre antivirals?
Els medicaments antivirals han de receptar-se sempre per un metge o una metgessa. L’ús indiscriminat és molt contraproduent i pot facilitar l’aparició de resistències, amb la qual cosa deixarien de ser útils.
Es recepten antivirals a les persones amb símptomes de la grip?
Els antivirals no es donen com a tractament a totes les persones que tinguin símptomes de la grip A. La gran majoria de la població amb grip no els necessita.
Només es recepta en aquelles persones que presentin complicacions o alguna condició clínica prèvia que el fet de patir la grip pot agreujar.
A qui s’administren antivirals?
Només un reduït nombre de persones necessita antivirals, a criteri sempre del seu metge o metgessa.
Aquestes persones són:
Aquestes persones són:
• dones embarassades
• persones amb malalties cardiovasculars cròniques (excloent la hipertensió)
• malalties respiratòries cròniques (incloent displàsia bronco-pulmonar, fibrosi quística i asma moderada-greu persistent).
• diabetis mellitus tipus I i tipus II amb tractament farmacològic.
• insuficiència renal moderada-greu.
• hemoglobinopaties i anèmies moderades-greus.
• asplènia (falta de melsa).
• malaltia hepàtica crònica avançada.
• malalties neuromusculars greus.
• pacients amb immunosupressió (inclosa l'originada per infecció pel VIH o per fàrmacs o en els receptors de trasplantaments).
• obesitat mòrbida (índex de massa corporal igual o superior a 40).
• Nens i nenes i adolescents, menors de 18 anys, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye.
En tots aquests grups de població els professionals sanitaris valoraran l'oportunitat de prescriure la medicació antiviral de manera individualitzada, segons el benefici potencial per la seva salut.
Què heu de fer si preneu un antiviral i té efectes secundaris?
Poseu-vos en contacte amb el vostre metge o metgessa, qui avaluarà la necessitat de continuar amb el medicament o suspendre’l i us recomanarà el tractament alternatiu corresponent, si és necessari.
Teniu en compte que els antivirals:
• No curen la grip: només n'alleugeren alguns símptomes, redueixen moderadament la durada de la malaltia i les probabilitats de complicacions importants, com ara la pneumònia.
• S'administren només a les persones que poden patir complicacions per la grip.
• Han de ser receptats sempre per un metge o una metgessa.
• L'ús indiscriminat és molt contraproduent.
• No estan exempts d'efectes secundaris (com qualsevol altre medicament).
• No s'han de comprar per Internet perquè suposen un risc per a la salut de les persones (no tenen cap garantia de qualitat i poden ser medicaments falsificats).
La millor manera de protegir-vos i evitar la propagació de la grip és seguir unes bones pràctiques d'higiene.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada