28 de desembre, 2010

Lactància artificial

Quan no és possible la lactància materna, les fòrmules adaptades garanteixen una correcta alimentació del nadó.
Tipus de llet: hi ha 3 tipus bàsics de fòrmules adaptades. Poden presentar-se en pols (per preparar amb aigua) o ja preparades :
* Llet d’ Inici o Tipus 1 : des del naixement fins als 6 mesos d’edat.
* Llet de Continuació o Tipus 2: es recomana introduir-la als 6 mesos d’edat, mantenint-se fins l’any- 2 anys d’edat segons li recomani la seva pediatra.
* Llet de Creixement o Tipus 3: intermitja entre la Tipus 2 i la llet de vaca. Pot utilitzar- se des de l’any-2 anys fins als 3 anys d’edat.
Tipus d'aigua: tipus d’aigua que es poden utilitzar:
* Aigua de l’aixeta: bullir no més de 2 minuts (més temps es concentren els soluts, sent perillòs pel bebé).
* Aigües embotellades: no necessiten bullir-se. Ha de constar en el seu etiquetat que sigui apta per consum infantil i de mineralització dèbil.
En el mercat també existeixen aigües preparades específicament per bebés, cumpleixen tots els requisits.
Preparació del biberó:
• Rentar-se les mans.
• Rentar i eixugar bé el biberó, rosca i tetina (donar-li la volta a la tetina), utilitzant un raspall o escobilló especial, amb aigua calenta i sabó, cuidant que no quedin restes de llet d’una presa anterior.
• No és imprescindible l’esterilització dels biberons i les tetines, com a molt durant el primer mes de vida, aproximadament cada 24-48h.
Existeixen diversos mètodes:
- Mètode tradicional: ficar les peces en un recipient amb aigua bullint durant 10-15 minuts.
- Esterilització en fred: s’afegeix una solució química a l’aigua,triga de 1/2h a 1h i mitja.
Si s’aclara, fer-ho amb aigua embotellada.L’aigua amb sol.quím.s’ha de renovar cada 24h.
- Esterilització elèctrica.
- Microones: introduir les peces en un recipient no metàl.lic amb aigua i posar a màxima potència 10 minuts.
• Posar l’aigua, tèbia o natural, al biberó. Las mesures seran fixes: per cada 30ml d’aigua, un cacet RAS de llet en pols (per 60ml, 2 cacets; per 90ml, 3 cacets; per 120ml, 4; i així successivament).
• Un cop posada l’aigua, afegirem el número de cacets que correspongui. Tancarem bé el biberó i l’agitarem fins que quedi la llet ben disolta i homogènia.
• Després de la presa, és recomanable rentar i eixugar bé cada una de les peces.
Consells:
1- Un cop preparat el biberó, comprobar que la llet surti fàcilment i estigui a temperatura adequada (deixar caure unes gotes al dors de la mà). Intentar preparar-lo just abans de donar-lo al bebé.
2- A l’hora de donar el biberó, intentar mantenir un ambient íntim i relaxat.
3- Cal assegurar-se que el caputxó de la tetina està sempre ple de llet, i així reduir el risc de que empassi aire.
4- Al final de la presa, i si és possible també a meitat, ajudar al nadó a treure els gasos (rotet) amb suavitat, incorporant-lo i donant-li unes suaus palmadetes a l’esquena.
5- La llet sobrant de la presa s’ha de llençar, no aprofitar-la.

2 comentaris:

  1. La organització mundial de la salut recomana lactància materna durant els primers mesos de vida del nadó, però si no es pot donar el pit, la mare no s'ha d'amoinar i pot donar lactància artificial.

    ResponElimina
  2. La veritat és que les mares d'avui en dia tenen que compaginar la feina amb la maternitat i això fa que cada vegada sigui més difícil allargar la lactància materna. Penso que és important recolzar a les mares en aquesta decissió i que els pares facin cada vegada més de "mares".

    ResponElimina