El restrenyiment es defineix com una freqüència defecatòria de menys de tres cops per setmana. El fet que existeixin molèsties subjectives al defecar com un esforç exagerat, femtes dures o sensació de buidament incomplet també es pot considerar com a estrenyiment.
L’estrenyiment és un símptoma molt freqüent i s’estima que un 18 % de la població el pateix, sent més habitual a les dones i a la gent gran.
Les causes més comuns que poden ocasionar restrenyiment són:
- Falta d’aliments rics en fibra a la dieta com les verdures, fruites, cereals integrals, fruita i fruits secs. Aquesta circumstància afegida a una baixa ingesta de líquids fa que les femtes siguin de petit volum i molt dures.
- Debilitat dels músculs de la paret abdominal i del sòl de la pelvis que intervenen a la defecació.
- Certs medicaments ( codeïna, alguns analgèsics, sedants, ferro oral i antidepressius, entre d’altres) provoquen una disminució de la mobilitat dels intestins. El mateix passa amb malalties com la diabetis, l'hipotiroïdisme, la malaltia de Parkinson i estats naturals com l’embaràs.
- Predisposició genètica que presenten certes persones al restrenyiment.
- L’edat. El restrenyiment és molt comú a les persones més grans de 65 anys a causa d’alteracions al trànsit intestinal circumstància agreujada per la polifarmàcia i la immobilitat.
- Malalties ano-rectals: com les fissures i les hemorroides que ocasionen defecacions doloroses.
- Colon irritable, diverticles i altres causes com l’absència d’entrenament intestinal a les persones que han patit un AVC (Accident Vascular Cerebral), malalties musculars i neurològiques, la presència d’un tumor, disminuïts psíquics, els viatges, l'estrès o les depressions.
Consell dietètic i recomanacions per evitar el restrenyiment
- Procurar fer una dieta variada i equilibrada. Menjar de forma ordenada, procurar un ambient tranquil i respectar els horaris.
- Incloure a la dieta diària hortalisses, productes integrals i altres aliments rics en fibra soluble: llegums, avena, verdures i fruita.
- Preparar les verdures i hortalisses ben trossejades crues o “al dente”.
- No colar purés de verdures o llegums, ni sucs (si es colen s’elimina gran part de la fibra alimentària que contenen).
- Restringir els condiments picants forts.
- Utilitzar herbes aromàtiques amb potencial carminatiu (milloren la flatulència) com el fonoll, comins, anís verd...
- S’aconsella prendre almenys tres cops per setmana llegums.
- És preferible menjar fruita fresca i sense pelar.
- A l’esmorzar es recomana : cereals integrals, muesli, iogurts, prunes seques, dàtils, sucs de fruita sense colar, kiwis...
- Beure entre hores, almenys prendre 2 litres al dia.
- No beure alcohol.
- Afegir a la dieta habitual algun suplement dietètic ric en fibra com el segó de blat, d’avena...
- Reeducar el reflex defecatori, acudint al bany a hores fixes, per a establir uns hàbits.
- Realitzar taules de gimnàstica abdominal que es poden practicar a primera hora del matí i abans de sopar, durant 10 minuts. Aquests exercicis estimulen i tonifiquen la musculatura abdominal implicada al procés defecatori.
- En certes ocasions el metge podrà prescriure, de forma transitòria, algun laxant, que serveixi d’ajuda inicial i sigui un complement de la dieta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada