24 de febrer, 2010

Diarrea

És la excreció repetida de femtes líquides que s’acompanya de pèrdues importants d’aigua i electròlits.
Causes:
  • La causa més comú sol ser les infeccions que afecten a la mucosa que recobreix el tub digestiu.
  • L’existència d’una lesió a l’intestí prim i/o gruixut als quals es porta a terme l’absorció d’aigua i nutrients (síndrome de malabsorció).
  • Per un augment de la motilitat intestinal.

Depenent de la seva duració la diarrea pot ser :
  • Aguda : generalment causada per una infecció o intoxicació alimentària i que no dura més de dos setmanes.
  • Crònica: es pot produir per un síndrome de malabsorció, algunes malalties o per una intolerància o al·lèrgia alimentària. Sol tenir una durada de més de dos setmanes.

Recomanacions dietètiques pel tractament simptomàtic de la diarrea en diferents fases:
  • Dieta absoluta durant les primeres 6-24h, depenent dels símptomes.
  • Reposició de líquids en funció de les pèrdues per evitar la deshidratació
  • Instaurar una dieta líquida clara, durant 2 ó 3 dies.
  • La dieta diària consisteix 2 litres de líquids, en funció de la pèrdua. Repartir petites preses al llarg de tot el dia, o bé administrar solucions de rehidratació oral (SRO), alternant-les amb aigua, sucs sense polpa i no ensucrats de fruites no àcides, brous sense greix, brou d’arròs i pastanaga, camamilla, i altres infusions suaus…
  • Inici de la ingesta sòlida, dieta tova astringent, baixa en greixos i fibra i de baix contingut en lactosa.
  • S’aconsella prendre aliments rics en pectina, per la seva utilitat al control del procés diarreic: poma rallada i una mica oxidada o puré de poma cada 2-4h segons la tolerància.
  • Prendre aliments fàcils de digerir : Arròs, pastanaga cuita, peix blanc o pollastre bullit sense pell, pa torrat o del dia anterior, sèmola o tapioca, pasta fina per sopa a brous suaus i sense greix, patates bullides i en puré fil.
  • Introduir progressivament major varietat d’aliments, segons la evolució simptomàtica i la tolerància individual, fins aconseguir una ingesta equilibrada i adequada: galetes Maria, pera, plàtan madur, codony, fruita cuita, nèctars de fruita, pernil cuit magre, carns magres i truites preparades amb poc oli, iogurt natural (conté poca lactosa) etc.
  • No introduir nous aliments de forma ràpida.
  • Abans de passar a una alimentació normal, comprovar la tolerància als lactis: iogurt, formatge fresc, beixamel i finalment la llet.
  • Si la diarrea té un origen dietètic, reconèixer l’aliment responsable i corregir qualsevol tipus d’alteració nutricional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada