15 d’abril, 2010

Alimentació i sal

- La hipertensió és l'elevació crònica de la pressió arterial per damunt de xifres considerades normals.

Recomanacions:

- Si vostè ha de controlar la seva ingesta de sal, tingui en compte que pot fer una alimentació normal i equilibrada, reduint:
. La sal a la cuina, i no utilitzant el saler a taula.
. Els embotits.
. Els menjars preparats i precuinats i les salses (croquetes, canelons, ketchup,...).
. Els menjars enllaunats.
. Els aperitius (olives, patates de xurreria,…).
. Les aigües amb gas.

Punts a tenir en compte:
- Són tolerables d´una a dues tasses de cafè o te al dia, i quantitats moderades de vi o cervesa (acompanyant els àpats principals).
- Caldria, també, substituir el pa normal per pa sense sal.
- El pernil dolç porta tanta sal com la resta dels embotits, i també el pernil país o serrà.
- Porten quantitats importants de sal les sopes de sobre i les pastilles de brou.
- Són tolerables els formatges blancs o tendres, ja que porten menys sal que els secs.
- Les galetes, les pastes i els pastissos són aliments rics en sal.

Tècniques culinàries:
- Les formes de cocció més adequades són: les planxes, els forns, els bullits i els vapors.
- Es poden utilitzar lliurement condiments i herbes aromatitzants.
- Per cuinar li recomanem oli d'oliva.

Condiments substitutius de la sal:
Primers plats:
- Verdura: Nou moscada, clavell, menta, fonoll, estragó.
- Sopa: Pebre vermell, farigola, llorer, comí.
- Tomàquet: Pebre negre.
- Patates: Pebre vermell, comí.
- Pizza: Orenga.
- Caldo: Pebre negre
Segons plats:
- Peix: Sàlvia, comí, estragó, fonoll, pebre blanc i negre, julivert, llorer, farigola, llavor d'all, nou moscada.
- Carn: Farigola, llorer, julivert, nou moscada, estragó, romaní, sàlvia, pebre verd.
- Estofats: Farigola, pebre vermell, llorer.
- Ous: Farigola, llavor d'all.
- Pollastre: Nou moscada, estragó, pebre verd, romaní.
- Plats amb formatge: Menta, pebre verd, llavor d'all.
Salses:
- Pebre vermell.
- Llavor d'all (salses cremoses).
- Fonoll (salses de verdura).
- Vainilla (salses dolces).
- Llorer.
- Menta.
- Orenga (salses per a postres).
- Estragó.
- Vinagre.
- Comí (curri, condiment del gaspatxo).
Postres:
- Casolans: Vainilla, canyella en branca i mòlta, romaní, nou moscada, llorer.
- Iogurt: Nou moscada, fonoll, menta.
Sabor dels condiments subtitutius de la sal:
- Llavor d'all: Gust amarg.
- Fonoll: Llavor més forta i picant que les fulles. Gust anisat.
- Vainilla: Gust dolç.
- Canyella: Gust dolç.
- Clavell: Realça plats insípids.
- Julivert: Gust fort i penetrant.
- Menta: Molt refrescant.
- Pebre blanc: Més picant, menys aromàtic.
- Pebre negre: Subtilment picant.
- Pebre verd: Picant suau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada