L'esquinç o torçada del turmell és una de les patologies més freqüents del sistema musculesquelètic. La incidència diària és, aproximadament, d’un esquinç per cada 10.000 habitants al dia. És aquella típica lesió que quasi tots hem patit amb més o menys intensitat algun cop a la vida. Per poca cosa que sigui, acostuma a generar dolor, i depenent del grau d’esquinç pot ocasionar tumefacció i hematoma. La gravetat pot anar des d'una petita torçada fins a un trencament de les bandes fibroses i molt resistents que connecten els ossos en una articulació: els lligaments. Tot i que en alguns casos la lesió és molt espectacular a nivell visual, són patologies que, en la majoria d’ocasions, es poden tractar des de l’atenció primària.
Per fer-ho, a l'ABS Gaudí s’ha iniciat la unitat d’esquinç, generada amb un objectiu clar: realitzar un seguiment acurat del procés de curació així com afegir un complement de qualitat al tractament convencional en forma d’exercicis molt senzills i de cost zero per al pacient. Es poden realitzar a domicili amb l’objectiu de potenciar tota la musculatura que envolta al turmell i fer d’aquest una estructura sòlida per intentar evitar una recaiguda en el temps.
El diagnòstic i tractament inicial serà realitzat pel metge de família i la DUI de referència, qui ens explicarà, amb la finalitat de tenir una bona evolució de la patologia, unes recomanacions generals, com ara:
• Mantenir repòs relatiu segons tolerància. Si tenim dificultat per caminar, ens hem d’ajudar d’una crossa i col·locar-la al costat contrari de la lesió.
• Cuidar l’embenat que s’ha aplicat. Si es deteriorés o deixés de fer la seva funcionalitat, reconsultar. Si notem que l’embenat comprimeix molt, s’adormen els dits del peu embenat i/o es tornen d’un color blavós, retirar ràpidament l’embenat i reconsultar.
• Mantenir l’extremitat afectada en elevació per afavorir el retorn venós i evitar l’edema de l’extremitat inferior.
• Aplicar mesures de crioteràpia (fred) durant 15-20 minuts entre 3 i 4 cops al dia. Mai aplicar el gel de forma directa: sempre fer-ho protegint la zona.
• En aquesta fase inicial és important evitar les fonts de calor a la zona afectada. Utilitzar un calçat tancat que reforci al màxim possible el turmell. Evitar calçats poc confortables (xancles, tacons, etc.)
Un cop abordada la primera fase del tractament (fase inflamatòria), el pacient serà derivat a la unitat d’esquinç amb un període de 48 a 72h des d’on se li farà un seguiment de la lesió i on se li explicaran tot un seguit d’exercicis d’exigència musculo-lligamentosa progressiva com a pilar fonamental del tractament de la fase reparadora i rehabilitadora de l’esquinç. Si millorà es procedirà a donar l’alta, tenint en compte que, si no fos així, es valoraria derivar al pacient al servei de rehabilitació del CAIDM.
Em sembla una idea sensacional. La veritat és que he patit 3 ó 4 esquinços durant la meva vida i no coneixia totes aquestes recomanacions, i si a sobre ens pot atendre una unitat especialitzada, doncs és perfecte ja que moltes vegades no anem al metge perque pensem que es cura sol i després podem patir recaigudes amb el pas del temps.
ResponEliminaGràcies per les teves aportacions sobre la unitat d'esquinç. Ja portem 2 mesos de funcionament i la valoració dels professionals i dels usuaris és molt satisfactòria.
ResponElimina