11 d’agost, 2010

Anèmia ferropènica

Es caracteritza per la disminució dels dipòsits de ferro orgànic provocant probablement una baixada del nombre d’hematies.
El ferro és imprescindible per la formació de l’hemoglobina.
Diàriament una persona adulta perd un mil·ligram de ferro a través de la pell i mucoses, femta i orina.
La dona fèrtil té una major pèrdua a causa de la menstruació.
La causa més freqüent d’anèmia als adults sol ser una pèrdua crònica de sang o disminució d’absorció de ferro per malalties que afecten als budells.

Símptomes d’anèmia :
  • Cansament
  • Pal·lidesa cutània
  • Debilitat
Recomanacions dietètiques per l'anèmia ferropènica
- El tractament principal de l’anèmia ferropènica és l’administració oral de ferro, i aquest tractament s’ha de mantenir durant uns mesos amb la finalitat d’assolir el nivell adequat de les reserves corporals.
- Per tant el tractament dietètic és complementari al tractament mèdic; està orientat a incloure a l’alimentació diària aliments rics en ferro de fàcil absorció i altres aliments que per la seva composició nutricional afavoreixen l’absorció del ferro. Exemple: Si es pren ferro oral, s’ha d’acompanyar d’una fruita rica en vitamina C o el seu suc.
- Millorar la selecció d’aliments escollir aquells que continguin major proporció de ferro (carns vermelles, peixos i ous).
- Incloure aliments rics en vitamina C als menjars perquè incrementen l’absorció del ferro. Exemple: a l’esmorzar cereals enriquits amb ferro i un suc de taronja.
- Evitar prendre grans quantitats de fibra alimentària amb la ingesta d’aliments rics en ferro.
- Quan es prenguin llegums s’han d’incloure amb ingredients d’aliments rics en vitamina C (pebrot, tomàquet) o proteïnes (carn, peix, ous).
- Recomanable utilitzar germinats (blat, soja...) quan es preparin amanides.
- Suprimir el consum de grans quantitats de te, cafè o vinagre als menjars.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada